Buah Sukun
Di Malaysia, buah sukun terdiri dari dua variasi iaitu
berbiji dan tanpa berbiji.
Varieti berbiji biasanya terdapat di kawasan hutan.
Manakala variasi yang biasa dimakan ialah dari jenis tanpa biji.
Buah sukun jika dipetik pada peringkat terlalu matang akan menjadi cepat lembut.
Sebaliknya pula, jika buah dipetik pada peringkat terlalu muda,
ia akan mengeluarkan getah yang berlebihan apabila kulitnya dikupas dan
mempunyai rasa kelat yang tidak diingini.
Beberapa minggu lepas, sy teringin sangt nk mkn sukun goreng ni
Masa sy jalan2 kat pasar mlm masjid india hari sabtu, terjumpa plak buah sukun
Apalagi, terus sy beli dan balik rumah, terus buat goreng
Sedap dan Rangup
Buah Sukun
Isi Buah Sukun
Buah Sukun yg di potong
Sukun yang telah di bancuh dgn Tepung
Sukun sedang di goreng
Sukun Goreng Rangup
Buah sukun yang kaya dengan kandungan kanji boleh dijadikan bahan
untuk menghasilkan pelbagai jenis hidangan.
Antaranya ialah kepingan sukun goreng yang disalut dengan tepung,
kerepek, bubur atau sukun rebus. Sukun juga boleh dijadikan hidangan sayur.
Kepingan sukun boleh direbus dan dimakan dengan sambal kacang bersama sayuran lain.
Sukun juga boleh dimasak lemak. Disamping itu pelbagai jenis kuih muih dan puding
boleh disediakan dari tepung atau kanji daripada sukun.
Semua info dipetik dr SINI
TQ Singgah SINI
Sedapnya sukun goreng,mmg fav sis ni.
ReplyDeletelama dah tak makan sukun..
ReplyDeletesukun grg mmg sedap pun...lm dh xmakan ni hihi
ReplyDeletesedappp nyew..windu nak mkn sukun..dah lama x mkn la.
ReplyDeletesedapnya.. cicah sambal kicap or sambal merah.. perghhh.. teh o panas.. nyummy!!
ReplyDeleteyummmyyyy :))
ReplyDeletesedap... lama dah tak makan sukun ni... suka rasa masin manis dia kat bhgn tengah tu.... tu lah bhgn yg paling akhir di makan... :)
ReplyDeletesedapnya...suka sukun goreng cicah gula...
ReplyDeletetak biasa makan sukun goreng.. apatah lagi nak buat sendirik..hehehe
ReplyDeleteSedapnya.. Tpi buah ni angin, klu mkn...
ReplyDeletedah lama tak makan sukun goreng
ReplyDeletecara potong tue mcm cara mak saya potong sukun
ReplyDeleteslalu buat goreng buah ni..sdap;)
ReplyDeletentah apa lah rasanya buah sukun ni kan? saya tak pernah rasa lagi..
ReplyDeletesukun goreng memang sedap. makan panas2 lg sedap..:)
ReplyDeleteSedapnyaa...dah lama x makan...kepek sukun pon sedap...
ReplyDeleteala nk mkn sukun gak tp xblh sbb sukun berangin...
ReplyDeletekalau buat kerepk sukun lg yummy...
mak aihhh sedapnyer sukun goreng tu lama dah x makan ..... terliur sudey...
ReplyDeletelamanya tak makan... kena suh incik hubby carik ni (^___^) hoho
ReplyDeletesedap nih...
ReplyDeletesuke.. sedapp..... mak mertua selalu bagi sebab banyak buahnya kat kampung...
ReplyDeleteOoOoOoO....cik saya disini, kita bjumpa disini rupanya......hahha
ReplyDeleteooo dah byk info ni..letakkan label tuk keyword2
ReplyDeletedah lama sgt tak makna sukun goreng. kalau di buat kerepek pun sedap!
ReplyDeleteSukun nie memang sedap...tapi CR tak boleh makan angin satu badan campur pening huhuhu
ReplyDeletelompat si katak lompat
ReplyDeletesalam.mana nk dapat buah sukun ni ye?
ReplyDeletesy beli di pasar mlm masjid india hari sabtu
Delete