Tuesday, 3 July 2012

JOM Makan Sukun Goreng Rangup !

Buah Sukun

Di Malaysia, buah sukun terdiri dari dua variasi iaitu
berbiji dan tanpa berbiji. 
Varieti berbiji biasanya terdapat di kawasan hutan.
Manakala variasi yang biasa dimakan ialah dari jenis tanpa biji.

Buah sukun jika dipetik pada peringkat terlalu matang akan menjadi cepat lembut.
Sebaliknya pula, jika buah dipetik pada peringkat terlalu muda,
ia akan mengeluarkan getah yang berlebihan apabila kulitnya dikupas dan 
mempunyai rasa kelat yang tidak diingini.

Beberapa minggu lepas, sy teringin sangt nk mkn sukun goreng ni
Masa sy jalan2 kat pasar mlm masjid india hari sabtu, terjumpa plak buah sukun
Apalagi, terus sy beli dan balik rumah, terus buat goreng
Sedap dan Rangup


Buah Sukun

Isi Buah Sukun

Buah Sukun yg di potong

Sukun yang telah di bancuh dgn Tepung

Sukun sedang di goreng


Sukun Goreng Rangup


Buah sukun yang kaya dengan kandungan kanji boleh dijadikan bahan 
untuk menghasilkan pelbagai jenis hidangan. 
Antaranya ialah kepingan sukun goreng yang disalut dengan tepung,
kerepek, bubur atau sukun rebus. Sukun juga boleh dijadikan hidangan sayur.
Kepingan sukun boleh direbus dan dimakan dengan sambal kacang bersama sayuran lain. 
Sukun juga boleh dimasak lemak. Disamping itu pelbagai jenis kuih muih dan puding
boleh disediakan dari tepung atau kanji daripada sukun.
Semua info dipetik dr SINI
TQ Singgah SINI

28 comments:

  1. Sedapnya sukun goreng,mmg fav sis ni.

    ReplyDelete
  2. sukun grg mmg sedap pun...lm dh xmakan ni hihi

    ReplyDelete
  3. sedappp nyew..windu nak mkn sukun..dah lama x mkn la.

    ReplyDelete
  4. sedapnya.. cicah sambal kicap or sambal merah.. perghhh.. teh o panas.. nyummy!!

    ReplyDelete
  5. sedap... lama dah tak makan sukun ni... suka rasa masin manis dia kat bhgn tengah tu.... tu lah bhgn yg paling akhir di makan... :)

    ReplyDelete
  6. sedapnya...suka sukun goreng cicah gula...

    ReplyDelete
  7. tak biasa makan sukun goreng.. apatah lagi nak buat sendirik..hehehe

    ReplyDelete
  8. Sedapnya.. Tpi buah ni angin, klu mkn...

    ReplyDelete
  9. dah lama tak makan sukun goreng

    ReplyDelete
  10. cara potong tue mcm cara mak saya potong sukun

    ReplyDelete
  11. ntah apa lah rasanya buah sukun ni kan? saya tak pernah rasa lagi..

    ReplyDelete
  12. sukun goreng memang sedap. makan panas2 lg sedap..:)

    ReplyDelete
  13. Sedapnyaa...dah lama x makan...kepek sukun pon sedap...

    ReplyDelete
  14. ala nk mkn sukun gak tp xblh sbb sukun berangin...
    kalau buat kerepk sukun lg yummy...

    ReplyDelete
  15. mak aihhh sedapnyer sukun goreng tu lama dah x makan ..... terliur sudey...

    ReplyDelete
  16. lamanya tak makan... kena suh incik hubby carik ni (^___^) hoho

    ReplyDelete
  17. suke.. sedapp..... mak mertua selalu bagi sebab banyak buahnya kat kampung...

    ReplyDelete
  18. OoOoOoO....cik saya disini, kita bjumpa disini rupanya......hahha

    ReplyDelete
  19. ooo dah byk info ni..letakkan label tuk keyword2

    ReplyDelete
  20. dah lama sgt tak makna sukun goreng. kalau di buat kerepek pun sedap!

    ReplyDelete
  21. Sukun nie memang sedap...tapi CR tak boleh makan angin satu badan campur pening huhuhu

    ReplyDelete
  22. salam.mana nk dapat buah sukun ni ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy beli di pasar mlm masjid india hari sabtu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...