Monday, 15 October 2012

Langkah Terhenti di Bukit Broga a.k.a Broga Hill


Salam dan Selamat Pagi

Alhamdulillah saya telah menjejakkan kaki ke Bukit Broga a.k.a Broga Hill
Bukit Broga terletak di Semenyih
Dah lama saya teringin nak p Bukit Broga, Jumaat ari tu dengar housemet nak p,
terus sy mintak nak ikut. Terima Kasih Ida

Housemet sy adalah lecturer di FIM (Food Institute of Malaysia), ida p dengan student-student nya
Perjalanan dari kelana Jaya bermula jam 4.30 pagi dan
 sampai di kaki bukit Broga lebih kurang  5.30 pagi
Jalan tak jem pagi-pagi buta kan.
kat sana nak masuk parking di kenakan bayaran RM 2 setiap kereta.. 
Kawasan parking adalah dikawasan ladang Kelapa Sawit.
Masa sampai kat kawasan parking tu dah penuh kereta yang parking.
Kami mula mendaki dengan berlampukan lampu suluh. 
klu xbwak lampu suluh mmg kene tumpang orang punya lampu,
 klu x mmg xnmpak jalan la jawabnya.
tapi jangan risau klu xbwak, ada orang jual lampu suluh kat sana, beli je.
Perjalanan dri kaki bukit ke Bukit Broga lebh kurang 1 jam. 
kami sampai di Puncak Bukit Broga pada jam 6.45pagi.
Berpeluh sakan, Puas hati sangat bila dah sampai kat atas
Tapi saya x de rezeki nak tengok matahari terbit sbb hari nak hujan
Bukan nak hujan lagi, tapi mmg hujan pon kat atas tu,
Cepat2 kami turun bila dah puas lihat pemandangan yang sangt cantik dan bergambar sakan. 
Masa nak turun memang sangat mencabar sbb jalan dah licin dengan air hujan
sampai ada la yang jatuh gedebuk gedebuk kat tanah
Jom Layan Gambar

Bergambar di celahan Lalang

Orang ramai yang sama mendaki Bukit Broga




Posing kejap

Cantik lalang-lalang kat sini

Bersama Ida dan Student nya

Perjalanan turun dari Bukit Broga


Semua pakat nak turun bila hujan dah rintik-rintik


Masa ni hujan dah turun sikit-sikit



Bukit Broga telah saya jejaki

Minggu lepas sy tengok Linda update p Bukit Broga --Lihat SINI
Akhirnya saya pon dapat p jugak. :)
Alhamdulillah


43 comments:

  1. seronok mcm panjat bkt broga nie yer..

    ReplyDelete
  2. waahhh...bestnyee, kalaula ann larat daki ni..teringin jugak

    ReplyDelete
  3. Dulu rajin jugak gie panjatbsana..skang nie nan hado sbb dh xlarat..hehe

    ReplyDelete
  4. Wahhhh bestnyer dah panjat bukit Broga, pemandangan pun cantik :D

    ReplyDelete
  5. waaaa jeles.... dah lama tak gi broga...
    hari tu p sana tak sampai puncak tertinggi.... sebab dah semput...
    tapi dapat tengok matahari terbit... cantik sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. WAH...bestnye..sy xdpt pon tngk matahari terbit..mendung time tu..hujan lagi...xde rezeki lagi la..kene naik lgi nnti

      Delete
  6. Replies
    1. yap..budak laki..time tu hujan..nak turun bukit..tanah dh becak2..pakai plak selipar..mmg jtuh la..sian lak tngk dia

      Delete
  7. Jatuh gedebuk-gedebuk... kesian siapalah tu.

    ReplyDelete
  8. wah... dah dua kali tgk... nie yg tak tahan nie...... aritu linda.... nie awk pulak.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. remy..p la..puas hati lepas penat panjat bukit tu..

      Delete
    2. insyaAllah...satu hari nanti........

      Delete
  9. bestnya..
    teringin nak naik bukit broga tu.
    tapi belum b'kesempatan lagi..hihi

    ReplyDelete
  10. perghh...mesti letih tapi puas kan?:)

    ReplyDelete
  11. Bestnye~ xtvt yang sihat nih~

    eh eh.. Housemate awak tuh Junior saya masa kat Uitm dulu.. skrg pon masih contact melalui FB.. Kim salam kat housemate awak tuh yer.. cakap kat dia.. senior kesayangan dia kim salam..muehehehe..

    ReplyDelete
  12. pernah dah panjat bukit ni... seronok... sejuk je rasa kat atas tu... sama la, masa nak turun hari tu hujan rintik-rintik jugak..

    ReplyDelete
  13. dah lama tak buat aktiviti sihat mcm ni...bestkan dapt sedut udara nyaman atas bukit

    ReplyDelete
  14. singgah follow sini. jom tukar link, citer dan pendapat. kalu sudi, mari ke umh sy plaks. salam kenal...

    ReplyDelete
  15. bestnyer..
    sy suka xtvt gini..
    tingin nk daki gak.. =)

    ReplyDelete
  16. sgt2 la best! cdgnya nti nk g lg..tp time tu nk tgu smp matahari terbit lak:)
    tini, apekata nti kite ajk semua housemate kite lak y join? mst sronok..

    ReplyDelete
  17. naik bukit..akak surrender hehe...turun bukit takpe...

    ReplyDelete
  18. lepas nie bukit Jugra plak ea...

    ReplyDelete
  19. sangat cantik viet kat bukit broga ni...

    ReplyDelete
  20. wah syoknye..sy pun lum sampai lg nih..

    ReplyDelete
  21. wah..bestnya..nanti nak pergi jugak la..

    ReplyDelete
  22. wah bestnya dapat gi ramai2 cam ni... tingat zamn study huhu

    ReplyDelete
  23. ramainya yg g sana!..tgk matahari terbit ya

    ReplyDelete
  24. hai tinie..dah gi da dia ye. best kan.lagi best gi subuh2 tu, sejuk je..:)
    tapi jadi tak best kalo terlalu ramai orang

    ReplyDelete
  25. rindunya nak mendaki.. lame dah tinggalkan...

    ReplyDelete
  26. Perghhh...ni stamina kena tinggi ni...hehhe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...