Friday, 7 September 2012

Lemang Bakar Zaman Moden

Salam dan Selamat Hari Raya
Raya tak habis lagi OK.hehe
Hari ni nak tunjuk cara-cara nak bakar lemang zaman moden
dah 2 tahun abah saya bakar lemang menggunakan tong besi
tong tu di beli dengan harga RM 300 lebh kut
Lemang yang dibakar disini sama je rasa dengan lemang yang dibakar
 menggunakan kayu-kayu api

Kelebihan menggunakan tong besi ni adalah

1. xpayah nk berpanas bermain api sehingga lemang siap dimasak
2.hanya menggunakan dapur gas sahaja
3.boleh dibuat bila2 masa sahaja dan dimana mana (dalam rumah pon boleh)
4. boleh panaskan lemang dengan mudah

Jom tengok cara-cara nak buat LEMANG MODEN


Pulut

Buluh yang telah dimasukkan daun pisang

Santan

Perah santan menggunakan pemerah santan

Lemang yang dimasukkan dalam Tong Besi


Sedia untuk dibakar


Pandangan dari atas 

Dah pernah tengok belum cara-cara bakar Lemang menggunakan DAPUR GAS ni?

40 comments:

  1. Replies
    1. tahun dpn boleh la cuba buat cam ni plak

      Delete
  2. ehh 1st time tengok ni..bagus idea ni.later boleh cuba ni..tenkiu tenkiu

    ReplyDelete
  3. pertama kali tengok.... cuma rasanya kalau MARDI pun ade teknik khas masak lemang advance cenggini....

    ReplyDelete
  4. tapi msk mcm secara asli cm dulu2 lg best, rasanyer sgt2 berbeza

    ReplyDelete
  5. ye le rasa kalau bakar cara asli tu lain sket rasa dia ... apa pun cara lemang moden ni lebih byk menjimatkan masa dan sesuai utk org2 bando.. x de le berasap sgt...

    ReplyDelete
  6. ist tgk....mudahnye...xde la pnat sgr...

    ReplyDelete
  7. Lama-lama mesti ramai yg akan ikut nie. Praktikal juga kalau nak suruh anak-anak yg buat.

    ReplyDelete
  8. pertama kali tengok.. ade jugak gedget cam neh eh?? senang keje..kekeke

    ReplyDelete
  9. tak pernah tengok..
    boleh buat bisnesni....

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. agak2nya rasa dia sama tak ???? cam lemang rebus tu......
    ok tapi takde kegaringan.... dah tak natural....

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsa dia sama la..sbb ni bukan rebus..ni bakar la..klu nk garing bakar lama sikit..jgn smpai hangit..

      Delete
    2. betul2....... nanti nak try cuba rasa...... tapi teruk ler nak guna gas...... budget besar..... tapi sekarang lemang pun dah dijual hampir 20 hinggit sebatang.....

      Delete
    3. rasanye tetap sama..mudah,cepat,jimat tenaga

      Delete
  12. 1st time dgr tau dan lihat

    ReplyDelete
  13. nampak lebih mudah dan menjimatkan masa... :D

    ReplyDelete
  14. ni first time saya dapat tgk cara bakar pakai tong besi tu

    ReplyDelete
  15. uish..dasyat ea..
    pernah dgr tp x pernah tgk plak..:D

    ReplyDelete
  16. first time errah tgk cara guna tong besi ni..lagi senang nampaknya

    ReplyDelete
  17. mmg moden sungguh cara ni eheee

    ReplyDelete
  18. saya tak pnh tgk lg tp tahu lah ada cara ni... :-)

    ReplyDelete
  19. 1st time tengok..
    kalau gitu senang je lah nak bakar lemang..
    xyah susah nak hidup kan unggun api

    ReplyDelete
  20. pestime tengok bakar lemang moden...

    ReplyDelete
  21. Salam.OOO br akak tau camna ke cara lemang moden di masak..mudahkn,Xyah dok berdiang kat depan api.:D

    ReplyDelete
  22. Makkk aiiii...dahsatnyaaa....nk perah santan pon sampai pakai alat pemerah...ni mcm nk masak sekampung ni....patutla k.tini ckp penat, mcm nk wat kenduri...kita dpt bayangkan kesibukan nk berhari raya nyaa.....canggihla tong ni.....hehhee...

    ReplyDelete
  23. Memang moden betul.. 1 st time tengok ni..

    ReplyDelete
  24. oooooo. cmni lah org yg jual tu buat lemang ye. ;)

    ReplyDelete
  25. salam,kt mana tempat ni?tong tu beli kt mana?mmg dh siap ade lubang ke?

    ReplyDelete
  26. saya berminat dgn dapor ni,boleh tolong sya bagi info cmna nk dapatkan dapor lemang ni,ni email saya miebss@gmail.com harap sangat2 ni..

    ReplyDelete
  27. mana nak beli tin ni...? please info... aidilkl@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. Salam, saya berminat jgak nak beli slay ni, tolong emelkan sapa2 yg tahu ke anuwar98@hotmail.com. T.kasih

    ReplyDelete
  29. kitorg pun pakai pembakar lemang moden ni,rm500 weh! hasil kerja penghuni pusat serenti..mudah keje,kebersihan pun terjamin,debu2 kayu,pasir x msuk.bese 2-3jam dah siap.smbil tggu blh tido.haha..xpyh pedih2 mata jaga api

    ReplyDelete
  30. Mn senang ?? Pakai tong lemang yg ada gelang atau tong lemang yg tkde gelang iaitu tmpt lemang tu disusun ikut gelang besi yg disusun ??

    ReplyDelete
  31. saya berminat dgn pembakar ni..boleh bg tau kat mana nak dapatkannya...ina_hmy@yahoo.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...